:: Crònica del viatge cultural al Castell de Montesa i Anna ::

Un dels trets característics de la nostra Associació és el seu vessant cultural. La revista n’és una mostra molt important i també el viatge cultural que cada any ens porta a conéixer i així estimar la nostra Comunitat, la nostra terra.
Montesa

Enguany la cita era el dia dos de juny, i els llocs a conéixer, el Castell de Montesa a la comarca de La Costera, i la Vila d’Anna, amb el Palau de Cervelló i L’Albufera, a la Canal de Navarrés.


Amb una resposta inusual de participació, huitanta-cinc persones entre socis, familiars i amics, el primer diumenge de juny es dirigirem cap a Montesa. Esperarem al poble la guia que conduiria la visita i amb ella i un poc de “renec"• per part del xofer d’un dels autobusos ens aproparem a la Mola on s’assenta el Castell.


Després d’escoltar les primeres explicacions d’Eva, la guia, que ens situaren a la història que amaga el Castell, hi accedirem mitjançant una rampa d’herència islàmica i un pont llevadís que acabaven en la porta d’accés. Dalt, les vistes de la comarca eren espectaculars. La netedat del dia i el verd del paisatge ens feia sentir la pau que, segurament els nostres avantpassats trobaren en aquest Castell, en el que confluïen dues zones: l’àrea militar i la conventual.


El Castell pertany a l’orde de Montesa i allà al 1.926 va ser declarat Monument Nacional. Gran part de l’edifici es troba en runes a excepció d’alguns murs i la sala capitular totalment reconstruïda. Les encertades explicacions de la guia van ser imprescindibles perquè el nostre recorregut per aquest monument fora molt satisfactori.


Disfrutarem d’una estona per esmorzar i prendre forces a les faldes de la Mola i ens dirigirem al segon objectiu del nostre viatge cultural: Anna. Anna és un bonic poble interior on l’aigua és protagonista. “Anna... Ulls de l’aigua”.

Palacio

 

Visitàrem el Palau dels Comtes de Cervelló. Aquest palau, conegut també com “la xicoteta Alhambra Valenciana”, és un edifici restaurat i adaptat com a vivenda al començament del segle XVII, alçat sobre l’antic castell d’Anna del segle XII. L’última rehabilitació l’ha convertit en centre de Difusió Patrimonial on els visitants podem conéixer la seua història i les seues tradicions gràcies a les imatges i sons dels diferents museus allí albergats.

LLa visita comença al Museu Etnològic situat en les cavallerisses de l’antic castell musulmà. Allí trobarem exemples d’antics oficis d’Anna. Després visitarem el Museu de l’Aigua on se situa l’aljub del palau i coneguérem la riquesa aqüífera que ha tingut aquest poble al llarg de la història.

De la mà de la guia, es trobarem a continuació en un lloc sorprenent. De sobte estaven en un altre lloc... En un altre temps... Al pati i la sala àrab ens envoltàvem mosaics de ceràmica, sostres enteixinats i guixeríes de gran bellesa que recreaven el món i la decoració musulmana del castell d’Anna del segle XII.

Al pis superior, les sales Borja i Cervelló ens ensenyaren la història d’aquestes famílies propietàries del Comtat d’Anna. La decoració i l’ambientació de l’època ens trasllada a aquell temps.

Tan bon punt els dos grups de veïnes i veïns finalitzaren la visita a aquest bonic palau, els dos autobusos es dirigiren a l’Albufera d’Anna, on havíem reservat el dinar. El bon ambient que es creà entre tots i l’encert del lloc i el menú propiciaren una agradable estada.

Ja de vesprada, disposarem d’un temps per visitar la rodalia del llac natural i compartir entre tots xarrades, passejos i algú altre café... que afermaren el clima de cordialitat i respecte que ens caracteritza.

 

Albufera de Anna

M. Amparo Blat